Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Instalatii Ventilare
 
Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura. HRV
 
Recuperatoarele de caldura aduc in interior aer proaspat din exterior, pre-incalzit in timpul iernii sau pre-racit in timpul verii. Acestea asigura aer proapat pe tot parcursul zilei recuperand energia ce s-ar fi pierdut prin ventilatie conventionala.
Principiu de functionare:
Aerul proaspat din exterior este absorbit prin intermediul unor conducte, este filtrat si apoi trecut printr-un schimbator de caldura inainte de a fi introdus in camera. In acelasi timp aerul din incapere este si el absorbit si trecut print-o alta intrare a aceluiasi schimbator de caldura, recuperandu-se astfel pana la 85% din energia termica a acestuia. Cele doua fluxuri de aer nu se combina niciodata, energia fiind transferata prin intermediul schimbatorului de caldura.
- Prin filtrarea aerului proaspat introdus in camera se pot retine pana la 98% din particolele poluante.
- In functie de tipul filtrarii se pot utiliza tratamente cu ultraviolete sau serpentine antimicrobiene.
- Pe langa filtrare aerul poate fi si umidificat daca este nevoie.
- Recuperatoarele de caldura folosesc echivalentul energiei electrice al unui bec de 100W.

De ce sa folosim recuperatoare de caldura?
Cladirile foate bine izolate reduc cheltuielile de exploatare prin mentinerea caldurii sau a aerului rece cat mai mult timp. Dar in acelasi timp fara o ventilatie adecvata, umiditatea si agentii poluanti din aer pot cauza sau agrava alergile, sau pot creea disconfort persoanelor din incapere. Umezeala din incapere poate cauza pagube cladirii prin formarea de condens pe geamuri, tamplarie, pereti, ducand la aparitia mucegaiului si a igrasiei.
Simpla aerisire prin deschiderea geamului nu este suficienta?
Aerul care intra pe fereastra nu este filtrat, iar energia termica acumulata de aerul care se evacueaza, se pierde. Unitatile de recuperare a caldurii sunt proiectate sa:
- Aduca aer proaspat in incapere cand doriti si cat doriti,
- Curete aerul proaspat care este introdus in incapere,
- Evacueze aerul umed si statut din incapere 
- Recupereze pana la 85% din energia termica acumulata in aerul evacuat.
Pe interiorul ferestrei apare condens, ce trebuie sa fac?
Condensul este cauzat de umiditarea relativa ridicata din incapere si se produce in general in perioadele de iarna cand diferenta de temperatura dintre interior si exterior este mare. In acest caz o unitate de ventilatie cu recuperare de caldura asigura o scadere a umiditatii relative din aer , prin aportul de aer proaspat din exterior, fara a pierde mare parte din caldura acumulta deja in aerul din camera. 
Astfel cu un consum energetic scazut se obtine atat aer proaspat, umiditate scazuta si nu se pierd bani prin reincalzirea aerului proaspat introdus in incapere. Unitatea de ventilatie cu recuperare de caldura poate fi setata sa functioneze cand doriti si cat timp doriti.
Ma simt obosit si nu am energie. Poate fi cauza aerul pe care il respir in casa?
Deoarece in ziua de astazi cladirile sunt atat de bine izolate, aerul nu se poate reinoi singur si devine statut iar dioxidul de carbon se poate acumula in incaperi. Principala sursa de dioxid de carbon sunt oamenii si plantele. Cu cat acestea sunt mai multe cu atat mai repede dioxidul de carbon se acumuleaza, pana la un nivel nesanatos. Simtomele excesului de dioxid de carbon includ dureri de cap si oboseala prelungita. Unitatile de ventilatie cu recuperare de caldura evacueaza aerul statut si dioxidul de carbon intr-un regim accelerat, aducant in incapere aer proaspat filtrat.
Care este diferenta dintre o unitate de ventilatie cu recuperare de caldura si un sistem de evacuare a aerului, ventilator?
O unitate de ventilatie cu recuperare de caldura nu creeaza vacum partial in incapere deoarece nu extrage mai mult aer din incapere decat introduce. De asemenea sistemele de evacuare arunca pur si simplu energia acumulata in aerul evacuat. 
Unitatea de ventilatie cu recuperare de caldura transfera aceasta energie inapoi aerului proaspat introdus in incapere. Aerul conditionat nu este suficient pentru improspatarea aerului din incapere. Aerul conditionat clasic in sistem "split" nu are aport de aer proaspat. Acestea sunt doar niste pompe de caldura aer - aer. O unitate de ventilatie cu recuperare de caldura este complementara unui sistem de aer conditionat. In timp ce unitatea AC raceste aerul din camera, unitatea HRV aduce aer proaspat in exterior, filtrat si apoi racit cu aerul deja rece care se evacueaza in acelasi timp din incapere.