Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Consumul Termic
Vă prezentăm câteva sfaturi utile pentru optimizarea instalaţiilor de încălzire în locuinţe:
 
Dotaţi-vă caloriferele cu robinete termostatice, pentru a adapta temperatura interioară la destinaţia încăperilor şi la programul fiecărei familii; puteţi obţine astfel o reducere a consumului de 10 - 15%.
Nu acoperiţi caloriferele şi robinetele termostatice cu draperii, alte materiale textile sau piese de mobilier .
Pentru a asigura circulaţia corectă a aerului în încăpere, nu aşezaţi mobilier la distanţe mici de calorifere.
Reducerea temperaturii reglate la termostatul de ambient cu 1grad Celsius echivalează cu o economie de energie termică de cca. 6%.
Reglaţi termostatul de ambient la o temperatură inferioară pe timpul nopţii sau în timpul zilei când nu este nimeni acasă; este o bună metoda pentru economisirea energiei.
Aerisiţi caloriferele dacă constataţi că se încălzesc neuniform sau dacă fac zgomot. Desfaceţi capătul de aerisire al caloriferului şi lăsaţi să iasă aerul până începe să curgă apa.
În timpul iernii, deschideţi ferestrele pentru aerisire numai pentru scurt timp şi numai după ce reglaţi termostatul la o poziţie anti-îngheţ.
Periodic, verificaţi presiunea agentului de încălzire în circuit; când constataţi presiuni scăzute, mai întâi depistaţi şi eliminaţi eventualele pierderi de lichid din circuit, apoi readuceţi presiunea la valoarea recomandată pentru tipul de centrală termică utilizată. 
Plasarea unor folii reflectorizante în spatele caloriferelor poate reduce consumul de energie termică cu până la 5%;
Înaintea sezonului rece faceţi o revizie a întregii instalaţii de încălzire:
Verificaţi tirajul coşului de fum al centralei şi curăţaţi-l dacă este cazul;
Identificaţi şi eliminaţi eventualele pierderi de agent termic din circuitul de încălzire;
Refaceţi presiunea agentului termic la valoarea recomandată pentru tipul de centrală;
Cu ajutorul unui instalator autorizat, verificaţi şi reglaţi presiunea gazului metan la valoarea indicată pentru centrala existentă.
Verificaţi funcţionarea corectă a termostatului de ambient; este de dorit utilizarea unui model electronic care permite alegerea unor cicluri de încălzire speciale pentru noapte-zi, zile lucrătoare-weekend;