Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Proiectare
Astazi, intr-o perioada  in care economia se afla in scadere ,iar daunele aduse mediului inconjurator sunt imprevizibile  si din ce in ce mai grave , necesitatea de a utiliza materiale si tehnici de constructie bio-ecologice si energii verzi, regenerabile, a devenit deja o regula in constructia de locuinte , iar conservarea, renovarea suprafetelor construite, este cu siguranta  ideea de baza a constructiilor in anii ce vor urma.
Exista ,dupa cum spuneam, foarte putini specialisti adevarati in proiectarea eco , dar mai ales bioconstructiilor, varietatea lor fiind mult mai mare decat in cazul constructiilor asa-zis clasice .
Exista constructii din pamant (din chirpici , paianta ,saci de nisip...) , din lemn ( lemn masiv -barne , cadre din lemn , elemente prefabricate ...), din paie ,stuf ,pipirig ,papura , bambus, case construite pe structura unor arbori , case  `underground` -sapate in pamant sau in piatra , case din saci de pamant nisip ,rumegus ...etc.
De cele mai multe ori se intalnesc case in structura mixta , lemn si pamant ,lemn si stuf  , lemn si paie...etc.
In mod necesar , si proiectarea acestor constructii difera fata de proiectarea constructiilor clasice , fiecare tip de constructie eco-biologica avand specificul ei, de fiecare data datele si rezultatele proiectarii fiind strict specifice.
Exista, de asemenea o preocupare deosebita pentru ecologia constructiilor  si o alta, mult mai putin luata in considerare, in ceea ce priveste latura  biologica a constructiilor, adica a bioclimatului interior.
Cu alte cuvinte , din punct de vedere al impactului asupra mediului , o constructie trebuie sa tinda catre 100% ecologic ( materiale de constructie ecologice , sub toate aspectele , pierderi energetice cat mai mici , noxe si deseuri cat mai putine si in mod obligatoriu biodegradabile ...etc) dar in acelasi timp, trebuie sa asigure si spre interior , un mediu cat mai sanatos , cat mai propice vietii si  sanatatii ( prin tratare aer ,apa, campuri elecromagnetice , radiatii ...etc ).
Din punct de vedere al importantei relative , caracteristicile biologice ale unei constructii sunt cel putin la fel de importante ca si caracteristicile ecologice  , avand influente cat se poate de directe si imediate asupra starii de sanatate fizica psihica si mentala  a celor care o folosesc , temporar sau permanent .
Studii practice au aratat ca omul  isi petrece  80 % din timpul sau total in spatii interioare ,  indiferent daca este la serviciu sau acasa , de unde si importanta maxima care trebuie aratata bioclimatului interior .