Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Instalatii Termice
 Instalatii termice
 
   Sunt instalatiile care concura la incalzirea  pe timp de toamna/iarna si racirea pe timp de primavara/vara.
   Pe langa scopul de a minimiza consumul de energie, in alegerea acestor instalatii, se urmareste si alegerea unui purtator de energie cat mai ecologic si lipsit de riscuri . Astfel, nu ar trebui utilizat curentul electric pentru nici un tip de producere de caldura (cu exceptia cazurilor cand energia electrica este generata prin mijloace proprii - generatoare eoliene, hidro,solare), atata timp cat exista alte modalitati de incalzire/racire, utilizand energii mai adecvate cum ar fi  energia solara, eoliana, hidro, biomasa si energia pamantului.
   Utilizarea unor asfel de instalatii bio-ecologica poate ajuta in mod esential, la scaderea gradului de poluare a mediului . Chiar si la cladirile deja construite ar trebui sa se ia in considerare montarea/inlocuirea ulterioara a unor astfel de instalatii.
   De asemenea,ar trebui sa se acorde o atentie marita  utilizarii cat mai rationale a energiei, indiferent de natura ei .Masura principala care trebuie avuta in vedere este izolarea termica cat mai buna a cladirii si instruirea utizatorului in scopul unui comportament adecvat, privind incalzirea/ racirea si aerisirea corespunzatoare.
  La casele deja construite, pentru a se atinge confortul termic al standartelor din zilele de azi, trebuie sa se realizeze,pe termen mediu si lung, modificari mari la nivelul izolarii termice si al instalatiilor de incalzire, in scopul aducerii lor la nivelul performantelor actuale , prin utilizarea captatoarelor termice solare, a pompelor de caldura, a generatorelor eoliene, ...etc.
  Rentabilitatea unei masuri pentru economisirea energiei se calculeaza in functie de comportamentul costurilor investitiei fata de costurile energiei economisite.
   Un indice obisnuit al rentabilitatii este  timpul de amortizare - reprezentand perioda de timp in care costurile financiareale investitiei unui obiectiv se compenseaza prin economii.
  Calculele mai exacte iau iin considerare si factorii aditionali precum cresterea preturilor energiei si cresterea ratei inflatiei.
   In principiu, cu cat sunt mai ridicate costurile energiei cu atat se amortizeaza mai repede investitiile facute in scopul economisirii ei  
   De obicei dutata de amortiare  a investitiei variaza intre 1-3-5 ani, dupa aceea mergandu-se doar in castig, durata de viata a echipamentelor si materialelor fiind cuprinsa intre 10 si 100 de ani, si chiar mai mult.
    Din punctul de vedere al rentabilitatii, exista si alte avantaje care nu se pot calcula in bani, si care de obicei, nu sunt incluse, de exemplu o locuinta cu o atmosfera bioclimatica, un confort mai ridicat, o sanatate mai buna, un randament mai ridicat al muncii fizice si intelectuale, o micsorare a costurilor macroeconomice( pe care trebuie sa le plateasca orice cetatean - poluarea  aerului, a apelor, costuri de boala, de incapacitate de munca ), precum si conservarea pe termen lung a materiilor prime si a combustibilor fosili, care sunt aproape de epuizare.