Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Instalatii electrice
 Instalatii electrice ecologice
 
Numarul instalatiilor electrice si al aparatelor in domeniul casnic s-a marit foarte mult fata de trecut .
Curentul electric ar trebui sa fie folosit in gospodarie exclusiv pentru iluminat , electrocasnice precum si pentru aparatura electronica (radio, tv, computer ..etc )
 Nu e recomandabil si mai ales nu e rentabil ,sa se foloseasca in scopuri de incalzire si pentru incalzirea apei.
 
Reteaua de curent oficiala din Romania functioneaza pe baza de curent alternativ , a carui tensiune este de 230 V, la o frecventa de 50 Hz.
In vecinatatea cablurilor electrice si a consumatorilor se creeaza campuri electrice si magnetice alternative.
 In timp ce campurile magnetice alternative se creeaza doar cand circula curent , campurile electrice alternative se formeaza oricum , cata vreme cablul sau aparatul se afla sub tensiune .
Campurile electrice alternative pot fi ecranate prin elemente masive de constructie,ca de exemplu zidarii, tavane din beton sau grilaje de metal impamantate , in timp ce campurile magnetice alternative pot fi ecranate doar cu cheltuieli mari.
 Prin instalatiile electrice casnice omul este expus la aceste campuri, ceea ce este neplacut in special pentru oamenii sensibili, putand genera proasta dispozitie sau chiar imbolnaviri .
Intensitatea campului electric alternativ -intensitatea electrica a campului - se masoara in V/m Aceasta depinde de tensiune si de distanta pana la cablul electric sau pana la aparat . Intensitatea curentului este cu atat mai mare cu cat puterea electrica (si implicit curentul ) este mai mare .
Cu tehnica adecvata poate fi masurata direct tensiunea electrica , pe care o primeste o persoana din cauaza campurilor electrice dintr-un anumit loc.
Axeasta asa-numita tensiune "cuplata" , exprimata in  mV , ofera un punct de orientare asupra sumei tuturor influenteloe electromagnetice.
Mijloacele de proiectere si de constructie pentru diminuarea expunerii la radiatii ele instalatiilor electrice  casnice sunt :
  - spatii destul de mari catre partile centrale ele instalatiei
  - intrerupator de retea liber pentru fiecare circuit electric
  - cabluri ecranate
  - masuri de impamantare e elementelor metalice de constructie
  - vopsea ecrananta
  Se pot oferi careva indicii ajutatoare:
  - instalatiile electrice trebuie sa se monteze in incaperi in forma radiala si nu in forma circulara
  - in fiecare camera trebuie sa existe un perete exterior fara   instalatii electrice
  - lampile fluorescante trebuie sa fie folosite cat mai putin in locurile in care omul isi petrece majoritatea timpului dca nu sunt prevazute cu aparate de intercalare -HF , pentru ca sclipirile la 50 Hz la aparatele conventionale dauneaza nervului optic
  - retelele de racordare la casa pot induce in casa unde de frecventa ridicata ( de ex. unde radio ) - cu fitre de rtea HF pot fi tinute la distanta aceste radiatii
   Pentru o  aprofundare a subiectului trebuie consulta t un specialist cu experienta in astfel de probleme.
  Se va avea in vedere ,cu atata mai mult aceste aspecte , acolo unde  locuiesc copii.