Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Arhitectura Pasiva
 
Arhitectura casei pasive
         Arhitectura caselor pasive poate sa difere dar principiele raman aceleasi - eficienta maxima si independenta energetica. 

Arhitectura caselor pasive poate sa difere dar principiul ramane acelasi. Principiul din spatele caselor pasive se bazeaza pe un concept - acela de a reduce investitia printr-o proiectare energetic-eficienta a casei. Prin cresterea considerabila a eficientei energetice a unei cladiri, sistemele de ventilatie/incalzire/aer-conditionat pot fi substantial simplificate pana la atingerea unui nivel de super-eficienta.
Chestiuni generale referitoare la arhitectura:
- se ia in considerare o forma compacta cu o amprenta la sol cat mai mica
- ferestre mari catre sud; nici o fereastra catre nord
- cat mai putine usi exterioare
- o jumatate de acoperis exact spre sud (pentru panouri solare)
- se ia in considerare constructia unui singur corp de cladire
- se ia in considerare construirea unui duplex cu doua sau mai multe apartamente intr-o singura cladire.
 
Ganditi-va la urmatorul exemplu: trebuie sa contruiti o casa intr-o zona de clima rece. Necesarul caloric pentru a incalzi casa in anotimpul rece este cel mai mare. Daca necesarul caloric este redus prin izolatii, recuperarea caldurii, super-ferestre (prin ferestre se pierde 40% din caldura), sisteme solare pasive si alte metode, sistemul de incalzire poate fi simplificat pas cu pas. Dar cel mai semnificativ prag aprare cand necesarul caloric atinge un maxim de 10 W/mp.
Cand maximul necesarului caloric este mai mic de 10 W/mp, indiferent de clima si anotimp, sistemul de ventilatie poate fi folosit si pentru incalzirea spatiului, astfel, eliminandu-se necesitatea unui sistem separat de incalzire.
 

Principala functie a unui sistem de ventilatie este de a mentine o calitate excelenta pentru aerului din interior. Daca necesarul caloric maxim este mai mic de 10 W/mp, sistemul de ventilatie poate distribui si toata caldura necesara in cladire. De aceea, definitia pentru CASE PASIVE este ca maximul necesarului caloric trebuie proiectat sub nivelul de10 W/mp. In zonele cu clima mai calda, aceasta valoare poate fi atinsa foarte usor, dar in zonele cu clima rece, se impune o planificare riguroasa!!
 
Cresterea eficientei energetice sub acest prag de 10 W/mp nu aduce nici un beneficiu in plus. Costurile de constructie cresc in mod dramatic daca ne propunem sa construim o casa cu consum de energie ZERO, in locul unei CASE PASIVE. La fel, o casa cu consum de energie ZERO nu ar aduce beneficii nici pentru mediul inconjurator, fata de o CASA PASIVA. CASELE PASIVE au un necesar caloric foarte redus pentru a mentine confortul interior in anotimpul rece. Necesarul de caldura este atat de mic incat impactul asupra mediului este neglijabil chiar daca se folosesc combustibili fosili (ulei, gaz, carbuni) ca si surse de energie.